Tiroit Hastalıkları ile İlgili Ön Bilgiler
- Kaç türlü tiroit hastalığı mevcuttur?
- Fonksiyonel hastalık nedir? Kaç türlü fonksiyonel hastalık mevcuttur?
- Hipotiroidi nasıl oluşur?
- Hipertiroidinin sebepleri nedir?
- Tiroidin yapısal hastalığı ne demektir?
- Kaç türlü guatr mevcuttur?
- Nodül ne demektir?
- Yapısal hastalıkların sebebi nedir?
- Diffüz guatrın sebepleri nelerdir? Nasıl oluşur?
- Kompanse Guatrın nedeni olan tiroit hormon yetersizliği hangi durumlarda görülür?
- Hipertiroidi
- Tiroiditler
- Multinodüler guatr
- Nodüler guatr nasıl oluşur?
- Tek tiroit nodülünün önemi nedir? Dominant tiroit nodülü nedir, önemi nedir?
Kaç türlü tiroit hastalığı mevcuttur?
İki türlü tiroit hastalığı mevcuttur:
· Fonksiyonel
· Yapısal (anatomik)
Fonksiyonel hastalık nedir? Kaç türlü fonksiyonel hastalık mevcuttur?
Tiroidin normal hormon yapımı dışında az veya çok hormon yapımı sonucu vücut fonksiyonlarında görülen bozukluklardır. Normal tiroit hormonu olanlara ötiroit denir.Herhangi bir nedenle tiroit hormon üretiminde azalma olması hipotiroidi, aşırı hormon üretimi ise hipertiroidi denilen hastalıkları oluşturur.
Hipotiroidi'nin sebepleri nedir?
Hipotiroidi erişkinlerde aşağıdaki durumlarda görülür:
· Cerrahi tedavi sırasında lüzumundan fazla doku çıkarılması,
· Hipertiroidinin radyoiyot ile tedavisi sonucu geri kalan tiroit dokusunun tiroit hormonlarını yeterince salgılayamaması durumunda
· Nadir olarak hipofiz yetersizliğinde (TSH yokluğunda).
Hipertiroidinin sebepleri nedir?
Hipotiroidi'den daha karmaşık bir hastalıktır ve çok değişik sebepleri mevcuttur. Bunlar:
· Tiroidin çok fazla miktarda tiroit hormonu yapması
· Tiroiditlerde geçici olarak tiroit hormonunun kana karışması
· Tiroit hormonunun fazla miktarda alınması
· Çok nadir olarak tiroit dışında aşırı tiroit hormonu yapımı (akciğerlerde, karaciğerde, yumurtalıklarda, kemikte).
Genelde tiroidin fonksiyonel olan bozuklukları yapısal bozukluklarla birlikte görülür.
Tiroidin yapısal hastalığı ne demektir?
Tiroidin normal yapısını bozan bazı hastalıklar sonucu oluşur. Bunlar içinde en sık görülen hastalık guatrdır. Guatr, daha önce de belirtildiği gibi tiroidin büyümesine verilen isimdir.
Guatr değişik şekillerde bulunabilir.
· Diffüz guatr: Her iki lob simetrik olarak büyümüştür. Muayenede tiroidin yüzü ele düz ve yumuşak olarak gelir. Bazen tek bir lob büyümüş olabilir. Normalde sağ lob soldan daha büyük olabilir.
· Multinodüler guatr. Her iki tiroit lobu büyümüştür. Yüzü boğum ve tümseklerden oluşmaktadır. İçerisinde birden fazla nodül mevcuttur.
· Soliter tiroit nodülü. Tiroit içinde bir tek nodül bulunur.
Bir kısım tiroit hücrelerinin uyarılmasıyla diğer hücrelere nazaran daha süratli çoğalması ve büyümesi sonucu tiroit glandı içinde meydana getirdikleri kitlelerdir.
Yapısal hastalıkların sebebi nedir?
Gerek diffüz, gerekse nodüler tiroit hastalıkları, tiroit fonksiyon bozuklukları sonucu oluşur.
Diffüz guatrın sebepleri nelerdir? Nasıl oluşur?
Diffüz guatr, tiroit glandının vücut için yeterli miktarda tiroit hormonu üretmemesi sonucu oluşur. Tiroit hormonlarındaki düşme hipofiz tarafından algılanarak TSH'nın yükselmesine neden olur. TSH yeterli tiroit hormonu yapılması için tiroit hücrelerini uyarır. Uyarılan tiroit hücreleri daha fazla hormon yapımını sağlamak için çoğalır ve büyür. Bu duruma kompanse guatr denir.
Tiroit hormon yetersizliği çok fazla olur ve tiroidin kompansatuvar büyümesi ile bu ihtiyaca cevap veremezse hipotiroidi ortaya çıkar.
Kompanse Guatrın nedeni olan tiroit hormon yetersizliği hangi durumlarda görülür?
· Tiroit operasyonu ve radyoiyot tedavisi dışında, tiroit hormon yetersizliği değişik tiroit hastalıklarında ortaya çıkar.
· Tiroiditler. En sık tiroit hormon yetersizliğine neden olan tiroit hastalığıdır.
· İyot yetersizliği. Daha önce iyodun tiroit hormonları yapısına girdiği belirtilmişti. İyot yokluğunda tiroit hormon yapımı azalır, TSH salgısı artar. Bu da tiroidin büyümesine neden olur.
· İyot fazlalığı. Fazla miktarda iyot alımı tiroit hormon yapımını durdurur ve tiroit depolarında bulunan hormonların kana karışmasına neden olur. Yine hamilelerin fazla miktarda aldığı iyot plesantayı geçerek çocukta guatr oluşmasına neden olur. Bu nedenle fazla iyot içeren özellikle astım ilaçları gibi ilaçların aşırı miktarda alınmasından sakınılmalıdır.
· Tiroidin kalıtımsal hastalıkları. Tiroit hormonları değişik basamaklardan geçerek sentez edilir. Her basamakta değişik proteinlere gereksinim vardır. Bu proteinlere enzim denir. Bu enzimlerin birinin yokluğu yetersiz miktarda hormon yapımına neden olur. Enzim yetersizliği bazı hastalarda olduğu gibi tüm aile fertlerinde de görülmekte ve şiddeti hastalara göre değişmektedir. Orta şiddetteki enzim defektlerinde normal koşullarda yeterli miktarda tiroit hormonu sentez edilmekte, ancak puperte ve hamilelik gibi durumlarda artmış hormon ihtiyacı karşılanamadığından geçici guatra neden olmaktadır.
· Tiroit hormonu üretimini bloke eden ilaçların alınması. Hipertiroidi tedavisinde kullanılan propycil ve thyramazol tiroit hormon yapımını bloke eder. Fazla miktarda alınan bu ilaçlar guatra neden olur. Yine depresyonda kullanılan lithium ilacı da guatra neden olur. Bu durumlarda tiroit hormonları vücut ihtiyacına cevap veremezse hipotiroidi ortaya çıkar.
Diffüz guatr hipertiroidili hastalarda da görülebilir. Hipertiroidi'deki guatr oluşumu TSH uyarısına bağlı değildir. Burada hipofiz -tiroit ilişkisi bozulmuştur. Tiroit kendi başına (otonom olarak) kandaki tiroit hormonu düzeyi ile ilişkisiz devamlı ve vücut gereksinimden çok fazla tiroit hormonu üretir. Buna bağlı olarak tiroit de büyür. Tiroidin büyüklüğü ve sertliği kompanse guatrdan farklılık gösterir. Dolayısıyla, sadece guatra bakarak her iki durumu birbirinden ayırmak mümkün değildir. İleride bu iki hastalığın birbirinden nasıl ayrılacağı anlatılacaktır.
Diffüz guatrın üçüncü tipi inflamasyon (iltihaplanma) sonucu ortaya çıkan tiroiditlerdir. İnflamasyon reaksiyonu, vücudun kendisini herhangi bir zarardan korumak için ortaya koyduğu birtakım mekanizmalardır. Mesela bir parmakta görülen kızarıklık, şişme ve iltihap toplanması o bölgedeki inflamasyonu gösterir. Bu durum, o bölgenin mikroplar tarafından istila edilmesi sonucu ortaya çıkar. İnflamasyonlar bazen bilinmeyen nedenlerden de ortaya çıkabilir. Burada da şişme ön plandadır. Tiroit enflamasyonlarına da ise guatr ortaya çıkar. Tiroidi iltihaplarına tiroidit denir. Tiroiditler çok değişik nedenlerden meydana gelir ve çok çeşitlidir. Bu için tiroiditler konusuna bakınız.
Kompanse guatr, tiroidit ve hipertiroidide en sık rastlanan guatr tipini homojen olarak büyümüş diffüz guatr oluşturur. Bazen, bu durumlarda muayenede ele kitleler gelir. Ele gelen kitle tekse bu tiroit tipine nodüler guatr, birden fazla ise çok nodül manasına gelen multinodüler guatr denir.
Kompensatuvar guatr, daha önce de anlatıldığı gibi, yetersiz üretilen tiroit hormonlarının normal düzeyde tutulması için hipofizde salgılanan TSH hormonunun tiroidi uyarması sonucu ortaya çıkar. Tiroid hormonlarına olan ihtiyaç hayat boyunca (örneğin buluğ çağında ve hamilelikte olduğu gibi) değişir. Bu ise, tiroit glandının zaman içerisinde TSH uyarısına bağlı olarak büyüyüp küçülmesine neden olur. Bazen bu uyarılar bazı hücreler tarafından daha fazla algılanır ve bunun sonucu olarak diğer hücrelere nazaran daha fazla çoğalır. Çoğalan bu hücreler nodül dediğimiz tiroit içindeki kitleleri oluşturur. Bu durumda elle muayenede tiroidin üstü düzensiz ve boğumlu olarak hissedilir.
Multinodüler guatr birtakım proseslerin ortaya çıkardığı bir dejenerasyondur. Dejenerasyon, eskime sonucu ortaya çıkan bir durum olarak düşünülebilir. Devamlı olarak büyüyen nodüllerde çok defa hücreleri besleyen kan damarları aynı hızda çoğalmaz. Bu durum beslenme yetersizliği sonucu hücrelerin ölümüne neden olur. Bazen, kılcal damarların yırtılması sonucu kanama ve bunun sonucunda kistler ortaya çıkar. Yıllar sonra bu bölgelerde kitleler, nedbe dokuları, kalsiyum birikintileri ve kistler bir arada görülür. Multinodüler guatr oluşumu uzun zaman aldığından daha çok yaşlılarda, daha az orta yaşlılarda görülür. Çocuklarda ise hemen hemen hiç görülmez.
Tek tiroit nodülünün önemi nedir? Dominant tiroit nodülü nedir, önemi nedir?
Tek nodülde akla ilk gelen tiroit kanseridir. Özellikle küçük bir nodülün giderek büyümesi, sert ve çevre dokusuna yapışık olması kanser kuşkusunu daha da artırır. Multinodüler guatrda bazen bir nodül diğerlerine nazaran daha sert ve daha büyüktür. Bu nodüle dominant tiroit nodülü denir ve kanser olma riskini taşır. Ancak unutmamak gerekir ki bu tip tiroit nodüllerine çok rastlanır. Bunların ancak %4-20'si tiroit kanser riski taşır.
Meme Hakkında Sık Sorulan Sorular
IÇINDEKILER
Meme kanseri ile ilgileniyorsaniz,
1.Bende meme kanseri olmasi olasiligi nedir?
2.Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?
3.Meme sagligimi kontrol etmek için ne yapmaliyim?
4.Bir meme problemi için ne zaman doktora gitmeliyim?
5.Mememde bir kitle veya meme basindan akinti oldugu zaman ne yapmaliyim?
6.Ailemde meme kanserli birinin varligi bende meme kanseri olmasi sansini ne kadar etkiler?
7.Kistik hastalik nedir ve bende meme kanseri gelismesi riskini nasil etkiler?
8.Bana igne biyopsisi (igne aspirasyonu) yapacaklar. Bunun anlami nedir?
9.Tümör yerinin igne ile belirlenmesi ne demektir?
10.Açik cerrahi biyopsi ne demektir?
Size meme kanseri tanisi konmussa,
11.Ölecekmiyim?
12.Kendimi altüst olmus hissediyorum.Bir takim kararlar vermek son derece güç.Ne yapmaliyim?
13.Ne tip bir meme kanserim var ve bu ne anlama geliyor?
14.Lenf nodlarim pozitifmis.Bunun anlami nedir?
15.Doktorum bana sadece tümörün çikarilmasi veya memenin alinmasi arasinda bir tercih yapmami söyledi. Kararimi neye göre vermeliyim?
16.Doktorun rasyasyon tedavisine ihtiyacim oldugunu söylüyor.Neden ve bu tedaviden ne beklemeliyim?
17.Kemoterapi nedir?Yan etkileri nelerdir?
18.Hormon tedavisi nedir ve neden doktorum bu tedaviyi almami öneriyor?
19.Deneysel klinik tedaviyi düsünmelimiyim?
20.Lenf ödem nedir ve bu problemi en aza indirmek için neler yapabilirim?
21.Simdi tedavim bitti.Bundan sonra nasil bir tedavi almaliyim?
22.Simdi tedavim bitti.Kendimi kanser tekrar gelecek diye beklerken veya tedavi fayda etmeyecek diye korkarken buldum.Bu normal mi?
Meme kanseri nüksü veya uzak yayilimi tanisi konmussa
23.Bana lumpektomi sonrasinda gögüs duvari veya kesi izinde lokal nüks tanisi konuldu.Tedavimin tercihlerim ne olacaktir?
24.Bana metastaz tanisi konuldu.Tedavi tercihlerim ne olacaktir?
25.Bu olay oldugu için çok kizginim ve moralim çok bozuk.Ne yapabilirim?
1.Bende meme kanseri olmasi olasiligi nedir?
Meme kanseri riskini tanimlamak için kullanilan istatistiklerle insanin kafasinin karışmasi son derece dogaldir.Pek çok insan herhangi bir zaman meme kanseri tanisi konmasi olasiliginin dokuzda bir oldugunu düsünür. Bu insanlar sekiz baska insanla ayni odada bulunduklari takdirde , o yil içinde içlerinden birinin meme kanseri olacagini sanir. Bu gerçek degildir. Çogunlukla kullanilan dokuzda bir istatistigi bir kadin için bir yil içindeki riski degil, tüm yaşam boyu riskini belirler. Bu da örnegin kadinlar için ortalama yasam suresi 70 kabul edilirse, bu yasa gelinceye kadar ki risk dokuzda bir anlamini tasimaktadir. Bunu bu sekilde ortaya koyduktan sonra belirli yas gruplari için hastaliga yakalanma riskini bilmek anlam kazanmaktadir.
Herhangi bir yas için meme kanseri gelismesi riski asagidaki gibidir.
30 yasin altinda 5900 kadinda bir
31-35 yas arasi 2300 kadinda bir
36-40 yas arasi 1200 kadinda bir
41-50 yas arasi 590 kadinda bir
51-60 yas arasi 420 kadinda bir
61-70 yas arasi 330 kadinda bir
71-80 yas arasi 290 kadinda bir
2.Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?
a)Yas: Meme kanserlerinin büyük bir çogunlugunda ilk tani 50 yasin üstündedir.
b)Aile hikayesi: Bir veya daha fazla birinci derece akrabada meme kanserinin varligi önemli bir risk faktörüdür. Birinci derece akrabalar anne, kiz çocugu ve kizkardestir.
c)Hiç dogum yapmamis olmasi veya ilk dogumu 30 yasindan sonra yapmis olmasi
d)Ilk adet görme yasinin küçük (12 yasindan önce) olmasi
e)Adetten kesilme yasinin yüksek (55 yasindan sonra) olmasi
f)Sismanlik
g)Diger memede kanser olmasi
h)Gögüs duvarina önemli derecede radyasyon almis olmak
i)Daha önceden tani konmus rahim veya yumurtalik kanserinin varligi
Diger olasi risk faktörleri arasinda alkol alimi, uzun yillar dogum kontrol hapi kullanilmasi, menopozda sonra östrojen kullanilmasi sayilabilir. Bu sayilanlarla meme kanseri gelisimi arsindaki iliski tam olarak belgelenmis degildir.
3.Meme sagligimi kontrol etmek için ne yapmaliyim?
a)Düzenli olarak meme filminizi çektirin. Dünyada en çok kabul gören uygulama 40 yas civarinda ilk meme filminin çekilmesi ve bunun 50 yasina kadar iki yilda bir, 50 yasindan sonra her yil tekrarlanmasidir.
b)Düzenli olarak doktor kontrolundan geçin. Eger 40 yasin üzerindeyseniz doktorunuz tarafindan yilda bir kez meme muayenenizin yapilmasi gereklidir. Meme muayenesi olagan saglik kontrolunun bir parçasidir.
c)Kendi memenizi ayda bir kez kontrol edin.
4.Bir meme problemi için ne zaman doktora gitmeliyim?
Eger kendi vücudunuzu ve memenizi taniyorsaniz normal olmayan birseyler oldugunda bunun kolayca farkina varabileceksiniz demektir.Unutmayin ki pek çok kadinda memeler adet dönemlerinde dogal olarak degisiklikler göstermektedir. Yani adet yaklasirken memelerde hassasiyet ve büyüme olmasi hatta içinde bazi küçük kitlelerin ele gelmesi pekçok kadin için normal bir durumdur. Bir kadinin ilk defa kendi kendine meme muayenesi yapmasi esnasinda saskinliga düsmesi normaldir.Çünkü kendi memesi için neyin normal oldugunu söyleyebilmek güçtür. Zaman geçtikçe memenin içindeki hangi kitlelerin normal oldugunu anlayacak ve eger bir kitle mevcutsa bunun
yeni bir kitle oldugunu hemen bilebilecektir. Degisik büyüklük ve kivamda veya daha önce olmayan yeni bir kitle farkettiyseniz bunu izleyip üzerinden bir adet dönemi geçtikten sonra hala sebat ediyorsa bir doktorun degerlendirmesini isteyiniz.Eger adetten kesildiyseniz doktora müracaat etmekte gecikmeyiniz.
Agri çogunlukla meme kanserinde görülen bir belirti degildir.Agrinin varligi genellikle kistlerin varligiyla veya adet dönemleriyle ilgilidir.
5.Mememde bir kitle veya meme basindan akinti oldugu zaman ne yapmaliyim?
Eger bu durumlar mevcutsa hemen bir doktorun degerlendirmesini isteyin. Bu anilan belirtiler acil hastalik statüsüne girmez, ama mümkün olan en kisa zamanda doktor degerlendirmesi gerektirir. Meme basindan akinti her iki memeden ve süt benzeri ise büyük bir ihtimalle hormonal degisikliklerden kaynaklanmaktadir. Akinti tek memeden ise , kanli veya berrak ise ciddi olabilir. Her iki halde de doktor degerlendirmesi sarttir.
6.Ailemde meme kanserli birinin varligi bende meme kanseri olmasi sansini ne kadar etkiler?
Soyaçekim ile ilgili olan meme kanserleri tüm meme kanserlerinin %10 undan azdir. Diger bir deyisle ailesinde meme kanseri olmayan hastalar çogunluktadir. Eger birinci derece akrabalarinizdan birinde (anne, kiz çocugu veya kizkardes) meme kanseri varsa , sizde de meme kanseri riski yüksek demektir. Eger birinci derece akrabalarin zin bir veya birkaçinda her iki memesinde, özellikle menopozdan önce ortaya çikmis meme kanseri ortaya çikmissa ,
bu durum kalitsal olarak nakledilen meme kanserinin varligini gösteriyor olabilir. Sizin ve ailenizdeki diger kadinlarin meme kanseri risklerinin tesbitinde bir genetik danisman size yardimci olabilir.
Genelde kabul edilen risk artislari su sekilde özetlenebilir;
-Birinci derece bir akrabada premenopozeal dönemde tani konmus tek tarafli meme kanserinde risk artisi normalin üç kati
-Birinci derece bir akrabada postmenopozeal dönemde tani konmus tek tarafli meme kanserinde risk artisi normalin birbuçuk ila iki kati
-Birinci derece bir akrabada premenopozeal dönemde tani konmus iki tarafli meme kanserinde risk artisi normalin dokuz kati
-Birinci derece bir akrabada postmenopozeal dönemde tani konmus iki tarafli meme kanserinde risk artisi normalin üç ila bes kati
7.Kistik hastalik nedir ve bende meme kanseri gelismesi riskini nasil etkiler?
Fibrokistik meme hastaligi halk arasinda çogu artmis meme kanseri riski tasimayan ; içi sivi dolu kistler, nodüler yapida agrili meme ve fibroadenoma denilen iyi huylu tümörü tarif etmek için kullanilir. Komplike olmayan fibrokistik hastalik ve basit fibroadenomlar meme kanseri riskinde artis sözkonusu degildir. Artmis meme kanseri riski ile birlikte olan tek fibrokistik meme hastaligi atipik hiperplazi ile birlikte olanidir. Bunu da süpheli durumda doktorunuzun aldigi parçanin patoloji uzmani tarafindan incelenmesi ortya koyacaktir.
8.Bana igne biyopsisi (igne aspirasyonu) yapacaklar. Bunun anlami nedir?
Bir igne aspirasyonu veya igne biyopsisi yapilacagi zaman doktor ilkönce bir uyusturucu igne ile tespit edilmis olan tümörün üzerindeki deriyi uyusturur. Sonra ucuna enjektör takilmis daha büyük bir igneyle bu uyusturulan bölgeden tümörün içine girilir. Sonra siringanin pistonu geri çekilir ve bazi olgularda siringanin içine meme sivisi dolar. Bu islem esnasinda fazla bir sivi gelmemesi haline sik raslanir ve bu durum meme kanseri vardir anlamina gelmez.
Memedeki kitlenin incelenmesinde birinci asama içinin sivi dolu olup olmadigini degerlendirmektir. Eger kitle tamamen sivi ile dolu ise buna kist adi verilir ve igne aspirasyonu kisti bosaltmak için kullanilir. Eger kitlenin içinde sivi yok ya da kitle sivinin alinmasindan sonra da sebat ediyorsa iki durum sözkonusudur. Birincisi islem esnasinda ignenin
içine gelen tümör hücreleri laboratuara gönderilerek içinde süpheli hücreler olup olmadigi arastirilir. Ikincisi eger hücre alinamadi ya da süpheli hücrelere raslandiysa tümörün yerinden sikarilmasi için hastaya cerrahi biyopsi önerilir.
9.Tümör yerinin igne ile belirlenmesi ne demektir?
Meme filminde süpheli bir kitle belirlendigi zaman bu bazan muayeneyle saptanamayacak veya elle hissedilemeyecek kadar küçük olabilir. Cerrahin süpheli dokunun içinde bulundugu dogru yeri çikarabilmesi için kitlenin nerede oldugunu gösteren bir kilavuza gereksinimi vardir. Igneyle yer belirleme süpheli bölgeye sokulan bir telle tümörün yerinin belirlenmesi için meme filminin kullanilmasidir. Bunun için önceden telin sokulacagi deri uyusturuldugu için islem tamamen agrisizdir. Meme filmi kilavuzlugunda tümörün içine sokulan bir ignenin içinden özel bir tel
geçirilir ve igne çekildikten sonra tel yerinde kalir. Sonra yeniden çekilen bir meme filmi ile telin tümörün içinde oldugu kanitlanir. Cerrah teli bir kilavuz olarak kullanip biyopsi esnasinda süpheli dokunun tamamini çikarir.
10.Açik cerrahi biyopsi ne demektir?
Pekçok hasta için cerrahi biyopsi hastaneye yatirilmayi gerektirmeyen , herhangi bir hastane poliklinigi veya doktor muayenehanesindeki bir küçük ameliyathanede uygulanabilir. Bu küçük operasyon için randevu verilen saatte hastanede olmaniz ve yaninizda müdahale tamamlandiktan sonra sizi eve götgrece bir yakininizin bulunmasi gereklidir.
Cerrahi müdahaleden önce bir anestezi uzmani tarafindan ziyaret edileceksiniz ve damariniza agri tedavisi için bir igne uygulanacak. Cerrahiniz sizi ziyaret ederek yapacagi müdahale hakkinda bilgi verecek ve ardindan tamami bir saati geçmeyecek olan ameliyati yapacaktir. Ameliyat esnasinda cerrah deriye alacagi tümöre yakin ve kozmetik açidan çok iyi sonuç verecek küçük bir kesi yapar.(Örnegin deri renginin degistigi meme basinin kenarina) Memedeki kitle ve etrafindaki bir miktar normal doku çikarilir. Pekçok olguda ameliyathanedeyken tani koymaya yarayan frozen section
denilen bir yöntemle tümör tahlil edilir. Deriye yapilan kesi dikislerle kapatilarak biyopsi islemi bitirilir. Kendinizi oturabilecek kadar iyi hissetmenizi bekleyeceginiz bir yataga alinacaksiniz ve sonra giyinmenize yardim edilecek. Iyilesme döneminizde doktorunuz çikarttigi dokuyla ilgili ilk sonuçlar ve bundan sonra yapilmasi gerekenlerle ilgili bilgi vermek için tekrar yaniniza gelecektir. Bir hafta kadar bir zaman içinde dikisleriniz alinacak ve bu süre içinde
patoloji raporunuz da hazir olacaktir.
11.Ölecekmiyim?
Bu çok sik raslanan bir sorudur ve meme kanseri tanisi konulan her hasta bunu sorar veya en azindan düsünür. Su anda yasaminizi tehdit eden bir hastalikla karsi karsiyasiniz ve endiselenmeniz kadar dogal bir sey olamaz. Fakat sunu da bilin ki meme kanseri için bugün elimizde olan tedavi yöntemleri sayesinde pekçok meme kanserli kadin kanserli hasta olmaktan kurtulup kanserden kurtulan kisi olmustur. Eger kendinizi bu soruya saplanmis hissediyor veya depresyona giriyorsaniz doktorunuzla konusup hastaliginizin sonuçlari ve dogal gidisi hakkinda bilgi edinebilirsiniz.
12.Kendimi altüst olmus hissediyorum.Bir takim kararlar vermek son derece güç.Ne yapmaliyim?
Bu zor dönemi atlatabilmeniz için birçok pratik yöntem vardir. Herseyden önce korkmus oldugunuzu kendinize hatirlatin, çünkü siz kanserli bir hastasiniz ve doktorunuzun söyledigi herseyi duymuyor veya duydugunuz herseyi anlamiyor olabilirsiniz.Bunun üstesinden gelebilmenin bazi yollari sunlardir.
1.Doktora yaninizda biri ile gidin. 2.Doktora giderken yaninizda bir ses kayit cihazi götürün. 3.Doktora giderken aklinizdaki sorulari bir liste halinde yazip götürün. 4.Tedavi seçenekleri konusunda baska birinin de fikrini sorun. 5.Biliniz ki tedavi seçenekleri konusunda karar vermek için zamaniniz var. Olay acil degil ve size kararinizi vermeniz için iki ila üç haftalik zaman verir. 6.Konu ile ilgili size yardimi olabilecek kitaplar okuyun. Eger korkmus oldugunuz için dogru karar veremeyeceginizi düsünüyorsaniz bunun da normal oldugunu bilin ve kendinizi buna inandirin. Kendiniz için en dogru karari vereceginizi bilin çünkü bu dogru ve yanlis cevaplari olan bir sinav degildir.Kanser her hastada farkli
davranis gösteren bir hastalik oldugundan tedavi de bireyseldir ve hastadan hastaya degisiklikler gösterir.
13.Ne tip bir meme kanserim var ve bu ne anlama geliyor?
Invaziv ve noninvaziv adi verilen iki çesit meme kanseri vardir.
* Invaziv meme kanserlerinde kanserli hücreler normal süt kanali veya süt bezinin duvarinin bütünlügünü bozmustur. Buna bir örnek en sik görülen meme kanseri tipi olan infiltratif duktal karsinom'dur.Invaziv meme kanserleri bölgesel olarak cerrahi tedavi ve muhtemelen sua tedavisi ile ortadan kaldirilirlar. Bu bölgesel tedaviye ek olarak genellikle kemoterapi ve/veya hormon tedavisi seklinde sistemik tedaviye gerek duyulur.
* Noninvaziv meme kanseri, tani esnasinda kanser hücrelerinin süt kanali veya sütbezinin içinde oldugu duvar bütünlügünü bozup disariya tasmadigi kanser tipidir .Bazi doktorlar non invaziv lezyonlari meme kanseri olarak kabul ederken bazilari da prekanseröz - yani ilerde kanserlesebilecek hastaliklar- olarak kabul eder. Bu tür noninvaziv tümörlerin en sik raslananni Ductal Carcinoma in Situ veya daha sik kullanildigi sekliyle DCIS dir. Non invaziv meme kanserleri cerrahi ve nadiren sua tedavisi olmak üzere bölgesel yöntemlerle tedavi edilirler.
14.Lenf bezelerim pozitifmis.Bunun anlami nedir?
Ameliyat esnasinda koltuk altindaki lenf bezelerinin alinmasinin nedeni tümörden kopan meme kanseri hücrelerinin bezelere ulasip ulasmadigini anlamaktir. Eger koltuk alti lenf bezelerinde meme kanseri tesbit edilirse bu durum kanserin nüks etmesi olasiliginin yüksek oldugunu gösterir. Bu risk artirici faktör nedeniyle büyük olasilikla size kemoterapi ve/veya hormonal tedavi gibi ilave sistemik tedavi önerilecektir.
15.Doktorum bana sadece tümörün çikarilmasi veya memenin alinmasi arasinda bir tercih yapmami söyledi. Kararimi neye göre vermeliyim?
Önem sirasina göre karar vermenize yardimci olacak faktörler sunlardir. Klinik çalismalar özellikle erken evrelerde sadecetümörün çikarildigi veya memenin çikarildigi hastalarin ortalam yasam süreleri arasinda fark olmadigini göstermektedir. Bu demektir ki eger doktorunuz size böyle bir seçim sansi verdiyse bilin ki seçiminiz ne olursa olsun yasam sansiniz aynidir. Eger tgmörün çikarilmasi ameliyatini seçerseniz bilin ki sua tedavisi mutlaka gerekli olacaktir. Yok eger memenin alinmasi ameliyatini tercih ederseniz estetik ameliyatlarla yeniden meme yapilabilecegini veya distan takilan meme protezleri kullanabileceginizi bilin.
16)Doktorum sua tedavisine ihtiyacim oldugunu söylüyor.Neden ve bu tedaviden ne beklemeliyim?
Sua tedavisi, lokal nüksleri azaltmak amaci ile hastalara uygulanir, böylece tümörün , çikartildigi bölgede
yeniden büyümesi önlenmis olur. Sua tedavisi günlük olarak her seansta birkaç dakikadan olusur. (Ilk seans biraz
daha uzun sürebilir.)Her hasta haftada 5 gün 5-6 hafta sua tedavisi alir. Sua tedavisinin sik yan etkileri arasinda
deri kizarikligi , günes isigi reaksiyonu, halsizlik ve nadiren bulantiyi sayabiliriz. sua tedavisinin yan etkileri
birikicidir. Bu nedenle tedavinin 3. ve 4. haftasina kadar bu zorluklarla karsilasmayabilirsiniz .
17)Kemoterapi nedir?Yan etkileri nelerdir?
Kemoterapi, kanser hücrelerini vücudun neresinde olursa olsun öldürmeyi amaçlayan sistemik bir tedavidir.
Bütün kemoterapi çesitlerinin bazilari çok ciddi olabilen yan etki potansiyeli vardir. Farkli ilaçlar farkli yan
etkilere sebep olabilir. Bu nedenle aldiginiz ilaçlar hakkinda doktorunuza danisin. Bazilari hariç ,
kemoterapinin yan etkilerinin çogu geçicidir.Kemoterapinin siklikla karsilasilan yan etkileri sunlardir:Saç
dökülmesi, bulanti ve kusma, halsizlik, kan hücrelerinde azalma ki infeksiyona yakalanma ve kanama risklerini
arttirir ve erken menopozdur. Bu yan etkiler ile mücadale kesinlikle zor oldugundan bunlar ortaya çiktiginda
etkili pratik stratejiler mevcuttur. Bulanti kusma ve düsük kan sayisini ortadan kaldiracak veya azaltacak
degisik tip tedaviler vardir. Saç dökülmesi için çok iyi peruklar ve sapkalar vardir. Bu yan etkilerin ortaya
çikardigi ruhsal konularla ugrasmak daha farklidir. Kemoterapi almis birisi ile konusmak faydali olur.
18)Hormon tedavisi nedir ve neden doktorum bu tedaviye almami öneriyor?
Meme kanserinin birçok çesidi büyümeleri için hormonlara bagimlidir. Vücut hormonlari üzerinde degisiklik
yapacak tedaviler meme kanserinin büyümesini duraksatir ve tümörlerin büzülmesi ile sonuçlanabilir. Ayrica
hormon tedavisi diger memede kanser gelisme riskini azaltmak için de kullanilabilir. Hormon tedavisinin yan
etkileri vardir ve sik görülenler sismanlama , vücudun su toplamasi ve menopoz belirtileridir. Aldiginiz ilacin
spesifik yan etkilerini doktorunuza danisabilirsiniz
19)Deneysel klinik tedaviyi düsünmelimiyim?
Evet.Birçok kadin için klinik deneyler en iyi tedaviyi sunabilir.Kanserli hastalarin çogu klinik deneylere
katilmakta birkaç nedenden dolayi isteksizdirler. Bunlardan ilki tedavi almama korkusu veya seker hapi(Plasebo)
yani yalanci ilaç verilmesidir. Aslinda kanser klinik deneyleri iki kollu tedavi hizmeti sunar; hastalar bu kollardan
ya birinde ya da digerine seçilirler. Birinci koldaki piyasadaki en iyi kanser tedavisidir. Deneyin ikinci kolunda ise
olasi eniyi tedavi veya çalisilmasi gereken yeni tedavi vardir.
Ikinci korku bir klinik deneyde sikisip kalma veya kobay olmaktir. Bir hasta bir çalismaya katilmak
istediginde, katilim sartlarini kabul eder. Örnegin tesadüfi olarak herhangi bir tedavi koluna seçilecegini kabul
eder. Fakat bu hasta çok rahatsiz olsa veya tedavinin kendisi için iyi bir tercih oldugunu düsünmezse bile hala
çalismada kalmali anlamina mi gelir?Tabii ki hayir Bir hasta çalismayi sürdürmemeyi de düsünebilir. Ayrica
klinik çalismalarda hastalarini tedavi eden doktorlar etik olorak her hastayi o hasta için en uygun tedavi ile
tedavi etmeye zorunludurlar. Eger hasta çalismanin yeni tedaviyi de içeren kolundaysa ve tedaviye iyi yanit
vermediyse doktoru hastayi çalismanin o kolundan ayirmak zorundadir. Buna göre bir hasta ve
doktoru;hastayi kendini kobay oldugunu hissettirmeyecek en iyi tedavi tercihlerine karar verdirecek güce
sahiptir.
20)Lenf ödem nedir ve bu problemi en aza indirmek için neler yapabilirim?
Lenfödem meme ve koltuk alti bezeleri cerrahisi (koltuk alti bezelerine sua tedavisi ) uygulanan tarafta kolun
sismesidir. Bu sislik tedaviye bagli lenf akiminin bozulmasi nedeniyle lenf sivisinin birikiminden
kaynaklanir. Lenfödem kalici bir durum olabildiginden , birçok kadin orta derecede sislikler ile
karsilasabilir. Lenfödem tedavisinde birçok efektif yol vardir ve en iyisi bunlardan birini denemek ve olmasini
engellemektir. Asagidaki öneriler National Lymphedema Network'dan alinmistir ve birçok kadinda yardimci
oldugu kanitlanmistir.
1)Kesinlikle koldaki eldeki,parmaklardaki veya gögüs duvarindaki en küçük bir sislige bile aldirmazlik
yapmayin. (Doktorunuzla acilen görüsün)
2)Tutulan koldan enjeksiyona veya kan alinmasina asla izin vermeyin.
3)Tutulmamis koldan kan basincinizi ölçtürün.
4)Ödemli kolu veya riskli kolu temiz tutun
5)Tutulan kolu zorlu ve tekrarlayan hareketlerden sakinin (Firçalamak,Itmek,Çekmek)
6)Tutulan kolla agir kaldirmayin.Askili olan çantalari tasimayin.
7)Tutulan parmak veya kola elastik bantlar ve siki mücevherat takmayin.
8)Banyo yaparken, bulasik yikarken, günes banyosu yaparken (sauna ve küvet yasak)sicaklik
farkliliklarindan sakinin. Kolunuzu günesten koruyun.
9)Her çesit travmadan uzak durun (siyrik, kesik günes yanigi, ve diger yaniklar, spor yaralanmalari, böcek
isiriklari, kedi tirmalamasi)
10)Ev isleri, bahçecilik ve benzer isler yaparken eldiven giyin
11)Tirnaklariniza manikür yaparken, seytan tirnaklarinizi kesmekten kaçinin(Manikürcünüze söyleyin.)
12)Egsersiz önemlidir.Terapistinizle görüsün.Riskli kolunuzu yormayin, agri baslarsa uzanin ve kolunuzu
kaldirin Önerilen egsersizler : Yürüme, yüzme, hafif aerobik, bisiklet, ve özel tasarlanmisbale veya yoga (5 kg
dan daha fazla kaldirmayin)
21)Simdi tedavim bitti.Bundan sonra nasil bir tedavi almaliyim?
Kanser tedavilerinizi bitirdikten sonra doktorunuz size ne zamanlarda kontrole geleceginizi söyleyecektir.Birçok
doktor söyle bir program izler: Ilk iki yilda 3-4 ayda bir , 3-5. yillar 6 ayda bir 5. Yildan sonra yilda bir.
Kontrollerde mamografi fizik muayene ve kan testleri yapilmalidir. Hastalar aylik meme kontrollerini mutlaka
kendileri yapmalidir. Diger testler, doktorunuzun istegine baglidir ve bunlar arasinda kemik tomografisi, toraks
grafisi ve bilgisayarli aksial tomografi sayilabilir.
22)Simdi tedavim bitti. Kendimi kanser tekrar gelecek diye beklerken veya tedavi fayda etmeyecek diye
korkarken buldum.Bu normal mi?
Korkulariniz çok normal Ilk tedavileri biten kanser hastalarinin sik karsilastigi tecrübedir. Doktora her
gittiginizde kanserle savasmak için birsey yaptiginizi bilmek çok güven vericidir. Görsel ve tecrübeye dayanan
destegin bitmesi, bu hastalar için çok korkutucudur. Herseyden önce kanseri tedavi etmek için elinizden gelen
herseyi yaptiginizi;dogru tedaviyi seçtiginizi ve tedavinizi düzenli takip ettiginizi bilmek sizi
rahatlatacaktir. Ayrica ayni korkuyu yasamis birisiyle konusmak çok yararlidir.
23)Bana lumpektomi(sadece tümörün çikarilmasi) sonrasinda gögüs duvari veya ameliyat izinde lokal nüks
tanisi konuldu.Tedavimin tercihlerim ne olacaktir?
Nüks vakalarda tedavi tercihleri her hastanin kendi kisisel durumuna göre degisir. Bu demektir ki sorunun cevabi
biraz zor. Çünkü olabilecek hersey burada genel bir bilgi olarak sunuluyor. Bu konuda iki sey söylenebilir.
a)Lumpektomi sonrasi nüksü olan ve tedavi sonrasi iyilesen birçok kadin vardir.
b)Nüks meme kanserinin tedavisi için genel tedavi prensibi memenin veya lokal nüks tümörün çikarilmasidir. Sua
tedavisi ve kemoterapi siklikla kullanilir.
24)Bana metastaz tanisi konuldu.Tedavi tercihlerim ne olacaktir?
Nüks vakalarda tedavi tercihleri her hastanin kendi kisisel durumuna göre degisir. Bu demektir ki sorunun
cevabi biraz zor. Çünkü olabilecek hersey burada genel bir bilgi olarak sunuluyor. Bu konuda üç sey söylenebilir.
a)Metastaz tipine ve yayilimina bagli olarak genellikle sistemik tedaviler uygulanir. Meme kanseri
metastazlarinin kontrolünde kemoterapi ve hormonal tedavi etkili olabilir.(Kanserin simdi nerede olduguna
bakilmaksizin vücudun neresinde olursa olsun o hala meme kanseridir.)
b)Kemik ve beyin metastazlarinda sua tedavisi çok etkili olabilir. Kemikagrisi için sua tedavisi ve
kemoterapötikler siklikla yardimcidir.
c)Yüksek doz kemoterapi ve kemik iligi nakli veya ana hücre nakli birçok kadin için tedavi tercihleri olabilir.
25)Bu olay oldugu için çok kizginim ve moralim çok bozuk.Ne yapabilirim?
Taniniz hakkinda aldatilmis, kizgin ve üzgün hissetmeniz-hatta ilk seferden daha fazla- gayet dogal. Birçok
kadin, vücutlarinin tekrar kanser kaparak kendini aldattigini hissederler veya ilk seferde dogru tedavileri
seçmediklerini düsünürler. Bunlar normal duygulardir ve ilk seferde sizin ve doktorunuzun dogru tedavi seçtiginiz
konusunda kendinizi inandirmaniz çok uygun olur. Birçok nüks veya metastaz tanili kadin bu sefer daha çok
korktuklarini söylerler Bunun nedeni simdi hastaligi daha iyi tanimalaridir.
RADİSTANBUL ANADOLU YAKASI GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA
RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA
ÜMRANİYE ŞUBESİ : GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA MAMOGRAFİ KEMİK DANSİTOMETRİ PANORAMİK DİJİTAL RÖNTGEN SEFALOMETRİK DİJİTAL RÖNTGEN DÖRT BOYUTLU RENKLİ ULTRASON RENKLİ DOPPLER ULTRASON ALT EKSTREMİTE ARTER VEN - ÜST EKSTREMİTE ARTER VEN -OBSTETRİK RENKLİ DOPPLER-RENAL ARTERLER RENKLİ DOPPLER-KAROTİS VERTEBRAL ARTERLER-SKROTAL RENKLİ DOPPLER- MEME RENKLİ DOPPLER- KİTLE LEZYONU RENKLİ DOPPLER-JİNEKOLOJİK DOPPLER VAJİNAL-OBSTETRİK RENKLİ DOPPLER –PENİL RENKLİ DOPPLER-TRANSKRANYAL RENKLİ DOPPLERULRASON (ABDOMEN-TİROİD-GEBELİK-OBSTETRİK-JİNEKOLOJİK-TRANSREKTAL-TRANSVAJİNAL-ÜST ABDOMEN-ALT ABDOMEN-ORBİTA-EKSTREMİTE-ÜRİNER SİSTEMLER-PELVİK-SUPRAPUBİK-MEME-VAJİNAL-TİROİD-SUBMANDİBULER-PAROTİS-TORAKS-YÜZEYEL-KİTLE LEZYONU ULTRASONOGRAFİ –KALÇA ULTRASONU
ADRES: İNKILAP MAHALLESİ ALEMDAĞ CADDESİ MELTEM SOKAK 2/2 ÜMRANİYE TEL: 0-216-5218836 FAX: 0-216-5218836 radistanbul@hotmail.com
ÇEKMEKÖY ŞUBESİ
ÇENE FİLMİ ÇEKMEKÖY SARIGAZİ SAMANDIRA ÜMRANİYE ALEMDAĞ REŞADİYE ŞİLE AĞVA PANORAMİK DİŞ FİLMİ VS
DİJİTAL PANORAMİK RÖNTGEN
ADRES: ÇAMLIK MAHALLESİ ŞAHİNBEY CADDESİ UMUT SOKAK YURTSEVEN İŞ MERKEZİ 2/2
TEL: 0-216-6423432 radistanbul@hotmail.com
PENDİK ŞUBESİ:
ADRES:
SAĞLIK BAKANLIĞI MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KARŞISI
MİMAR SİNAN CADDESİ FEVZİ ÇAKMAK MAHALLESİ KAYISI SOKAK A BLOK 2/17
TEL: 0-530-5472565 (ŞİMDİLİK)
DÖRT BOYUTLU RENKLİ ULTRASON
RENKLİ DOPPLER ULTRASON ALT EKSTREMİTE ARTER VEN - ÜST EKSTREMİTE ARTER VEN -OBSTETRİK RENKLİ DOPPLER-KAROTİS VERTEBRAL ARTERLER-RENALARTERLER-SKROTAL RENKLİ DOPPLER- MEME RENKLİ DOPPLER- KİTLE LEZYONU RENKLİ DOPPLER-JİNEKOLOJİK DOPPLER VAJİNAL-OBSTETRİK RENKLİ DOPPLER –PENİL RENKLİ DOPPLER-TRANSKRANYAL RENKLİ DOPPLER
ULTRASONOGRAFİ (ABDOMEN-TİROİD-GEBELİK-OBSTETRİK-JİNEKOLOJİK-TRANSREKTAL-TRANSVAJİNAL-ÜST ABDOMEN-ALT ABDOMEN-ORBİTA-EKSTREMİTE-ÜRİNER SİSTEMLER-PELVİK-SUPRAPUBİK-MEME-VAJİNAL-TİROİD-SUBMANDİBULER-PAROTİS-TORAKS-YÜZEYEL-KİTLE LEZYONU ULTRASONOGRAFİ
KEYWORDS: (İSTANBUL ANADOLU-AVRUPA)
- AYRINTILI ULTRASON
- DETAYLI ULTRASON
- DETAYLI RENKLİ ULTRASON
- RENKLİ DOPPLER
- ULTRASON
- MAMOGRAFİ
- KEMİK DANSİTOMETRİ
- KEMİK ERİME TESTİ
- HAMİLE ULTRASONU
- PANORAMİK RÖNTGEN
- STANDART PANORAMİK RÖNTGEN
- ÇENE FİLMİ
- SEFALOMETRİK RÖNTGEN
- DÖRT BOYUTLU ULTRASON
- GEBELİK ULTRASONU
- OBSTETRİK ULTRASON
- ABDOMEN ULTRASONU
- OBSTETRİK RENKLİ DOPLER
ANADOLU YAKASI GÖRÜNTÜLEME GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA
RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE ÇEKMEKÖY PENDİK
- GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ
DİŞ RÖNTGENİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA
DİŞ FİLMİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836 GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ 0-216-5218836 RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÇEKMEKÖY ÜMRANİYE ŞİLE AĞVA SARIGAZİ SAMANDIRA SULTANBEYLİ SANCAKTEPE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ÇEKMEKÖY ŞİKLE TAŞDELEN REŞADİYE AĞVA ÜMRANİYE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ KADIKÖY ALTUNİZADE BAĞLARBAŞI ÜSKÜDAR ŞİLE ÜMRANİYE AĞVA GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MEKEZİ DOPLER DOPPLER RENKLİ DOPPLER DİJİTAL PANORAMİK SEFALOMETRİK RÖNTGEN MAMOGRAFİ MAMMOGRAFİ KEMİK ERİME TESTİ KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ OSTEOPOROZ TAKİP TARAMA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder